Schitterende recensie De Bokkedoorns

Hubrecht Duijker, 

Sinds 1 januari 2016 wordt DE BOKKEDOORNS voortvarend geleid door Pascal Beeren, de derde generatie van zijn familie, en chef-kok Menno Post. 

Stapsgewijs zullen ze deze tweesterrenzaak overnemen van John Beeren – die overigens als grote gastheer nog jarenlang bij het bedrijf betrokken zal blijven, een restaurant dat niet alleen stijlvol werd ingericht, maar dat tevens uitzicht biedt over duinen en een meertje.

Het was vandaag eenhubrecht-duijker prachtige nazomerdag, dus nam maître-sommelier Peter Bruins, een van de vriendelijkste én deskundigste vakmensen die we kennen, ons naar het beschutte terras. Om daar te gaan genieten van een lunch die de mooiste zou worden van dit jaar: Menno Post (foto) heeft zich ontwikkeld tot een van de meest creatieve, zoniet beste kookmeesters van ons land. Neem alleen al zijn zeetong uit het vier gangen tellende lunchmenu du Marché (€75). De huidloze, verse tongfilet was bedekt met hele kleine krokante ‘spekjes’ van kibbeling die prettig contrasteerden met de zacht smakende vis, terwijl accenten werden toegevoegd door o.a. een sabayon van halfdroge Sherry, een torentje van gebakken aardappelschijfjes en een lepeltje zachte uiensaus. Verrassend, verfijnd en smakelijk tegelijk, wat eigenlijk gold voor alle gerechten.

Sommelier Niels van Overmeire schonk er een Verdicchio di Matelica bij, de Colle Stefano 2015 (glas €8,50; in dit geval deel uitmakend van het viergangen-wijnarrangement à €37,50). Het was een geurige, echt lekkere wijn, aangenaam fris, heel sappig en voorzien van zowel fruitige, citrusachtige elementen als zacht plantaardige, denk aan venkel. Eerder, als vrolijke ouverture van de maaltijd, waren behalve de elegante, fijn schuimende Champagne Guy Charlemagne (glas €17.50) drie fraaie amuses verschenen, met als opmerkelijkste het subtiel pittige, niet te zoete kokosijs met komkommer, geserveerd in een hoog glas.

Na deze smakelijke start verscheen (als onderdeel van de driegangen lunch à €57) een kostelijk compositie van Noordzee krab, een yuzu dressing (citroenig, wel zachter), enkele halve macadamianoten, een ‘gebrand’ partje avocado, mini-merengues van karnemelk en een beetje groen, zoals van zeekraal en lamsoor. Opnieuw verrassend, verfijnd en smakelijk, met alweer een plezierig contrast tussen het zachte krabvlees en het knapperige van de nootjes. Wilde eend, borstvlees met daarnaast een gestoofd boutje, vormde de hoofdschotel. Menno Post liet het smaakrijke, malse en tegelijk goed gestructureerde vlees begeleiden door o.m. krokante polenta, rode biet, pompoen, artisjok en een jus op basis van eendenlever, terwijl een deel van het vlees bedekt was met een ‘crumble’ van fijn gehakte pistachepitten en koffiebonen (foto).

Juist dat laatste element deed de – gelukkig koel geserveerde – Altos Ibéricos 2011 van Torres er heerlijk mee harmoniëren, gezien de duidelijke roosteraroma’s in deze zwart fruitige, gespierde, van alleen graciano vervaardigde Rioja. Het lunchmenu kreeg een min of meer krakende finale, namelijk een zelf te breken, purperen balletje van bittere chocolade gevuld met gemarineerde bramen, schuim van Mon Chou en een parfait van Bastogne koek.

De Bokkedoorns mag dan twee sterren dragen, je geniet er op het niveau van drie. Pascal, Menno en zeker ook John zijn echter véél te bescheiden om dat zelf te roepen.

De Bokkedoorns, Zeeweg 53, 20151 EB Overveen. Tel. (023) 526 36 00. Maandag gesloten, zaterdag geen lunch. Lid Alliance Gastronomique

 

 

 

/bubbles_bites

/bbbloemendaal

opening 2017

Bubbles & Bites25 augustus 2017
Opening Bubbles & Bites 2017

partners

Kronenbourg
Hans Moolenaar wijn
Stoel Makelaars
Heman
alpha security
Opmeer
Stern Svala
H&L
Van Santen

BUBBLES & BITES

vrij. 25 augustus 16:00 – 22:00
za. 26 augustus 16:00 – 22:00
zo. 27 augustus 13:00 – 20:00

4 JAAR B&B

Wij wensen alle bezoekers van de 4e editie Bubbles & Bites overheerlijke momenten.
Santé en eet smakelijk!

Inline
Inline